maandag 31 maart 2014

Trier

Door zijn rijk verleden en vanwege zijn mooie ligging in het Moezeldal is Trier een veelbezochte toeristenplaats geworden.

Trier ligt op de rechter oever van de Moezel en dankt zijn wereldfaam aan zijn Romeins erfgoed. De Romeinse momumenten , de Dom, Onze-Lieve-Vrouwekerk en de middeleeuwse vakwerkhuizen op het marktplein zijn sinds 1986 geklasseerd als UNESCO werelderfgoed. De opdracht tot de bouw van Trier werd gegeven door de Romeinse Keizer Augustus in 16v. Chr. De stad heette oorspronkelijk Augusta Treverorum en was bedoeld als hoofdstad van de Romeinse provincie Belgica Prima. Gedurende enige tijd was Trier de hoofdstad van het hele West-Romeinse Rijk. 
Het meest indrukwekkendste historische Romeinse monument in de stad (in heel Duitsland) is de 2e-eeuwse Porta Nigra, (vertaald: Zwarte Poort) de grootste, best bewaarde Romeinse stadspoort buiten Italiƫ.
 Er zijn nog verschillende andere monumenten uit de Romeinse tijd, bv. de mooiste Romeinse thermen die je vandaag nog kan bezoeken: de Keizertherme en de Barbarathermen, de Basilica en het imposant amfitheater. Ook uit latere perioden heeft Trier veel monumenten, waaronder de 11e- tot 18e-eeuwse Dom waarvan de bouw reeds in de 4e eeuw begon.

 Trier is ook bekend als geboorteplaats van Karl Marx. Zijn geboortehuis is thans ingericht als museum: het Karl Marx-huis.

En als stad is Trier natuurlijk ook het centrum van de wijnhandel en heeft het een belangrijke functie als winkelcentrum voor een grote regio.

 www.trier.de

Geen opmerkingen:

Een reactie posten