vrijdag 25 april 2014

Sprookjesachtige burchten en kastelen

De Moezelstreek is de bestemming voor een romantische trip. Een reeks sprookjesachtige burchten en kastelen maken het plaatje compleet. Volg de rivier langs de mooiste kastelen en burchten van de streek.



Reichsburg, Cochem
De Rijksburcht van Cochem is een echt sprookjeskasteel met veel kleine torens en een mooie schitterend uitzicht over de Moezelvallei heeft het kasteel ook een rondleiding door het majestueuze interieur of een middeleeuws eetfestijn.




Burg Arras, Alf
Als je nog op zoek bent naar een bijzondere plek om te overnachten in de Moezelstreek, is de Arras-burcht in de gemeete Alf een aanrader. In de burcht is namelijk een hotel ondergebracht met romantische kamers en een gezellig restaurant.. Neem bijvoorbeeld een kijkje in het museum, waar je aan de hand van kunstschatten meer te weten komt over de geschiedenis van de regio.
www.arras.de 

maandag 14 april 2014

Boottochten op de Moezel

 De Moezel stroomt vanaf de Col de Bussang in de Vogezen tot Koblenz (Duitsland), om daar uit te monden in de Rijn. Als u in het Moezeldal verblijft ontkomt u bijna niet aan een boottocht over de Moezel. 
De prachtige Moezel, zijrivier van de Rijn, geniet van de prachtige uitzichten die er onderweg zijn tijdens een tocht over het water. De groene steile hellingen met de uitgestrekte wijngaarden en dicht beboste oevers zijn zo kenmerkend voor dit deel van Duitsland. Bekijk de romantische wijndorpen en historische Moezelstadjes vanaf het water, u zult echt andere dingen zien dan vanaf de vaste wal. 
U zult versteld staan van de schoonheid van het Moezellandschap en onderweg met volle teugen genieten van de indrukwekkende omgeving. 

In elke stad en dorp langs de Moezel zijn opstapplaatsen van rederijen die vaartochten aanbieden. 
 
Een vaart langs de Moezel brengt voor ieder wat wils. Wijnkenners, gastronomen en zelfs archeologen of liefhebbers van geschiedenis komen er aan hun trekken. Per boot, fiets of te voet, het maakt niet uit hoe je de streek verkent. Het is een prachtige wijnstreek die je na het eerste bezoek zeker nog eens zal willen bezoeken!

Hier enkele links van rederijen: 
www.b-p-s.de 
www.mosel-ferienland.de 
www.k-d.com 
www.partyschiff.info 

donderdag 10 april 2014

Konz

De moderne en opkomende stad Konz ligt waar de Saar en Moezel samenkomen en is door de centrale ligging een ideaal startpunt voor uitstapjes naar het drielandenpunt Duitsland-Frankrijk-Luxemburg of voor fietstochten. Of het nu het fietspad langs de Bovenmoezel, Middenmoezel, Sauer of Saar is, alle wegen kruisen in Konz.

Konz kan terugblikken op een lang verleden. Een stenen stratenbrug, versterkt met twee torens, overspande hier in de Romeinse tijd de Saar. De toenmalige plaats langs de belangrijke heerweg heette "Contionacum”. Onder de huidige kerkheuvel bevond zich de zomerresidentie van de Romeinse keizer Valentinian I (364-375).  

In de Konz kan je het klooster Karthaus bezoeken, of de ruïne van de Kaiservilla, een laatantieke Romeinse villa die in 1959 werd opgegraven. Paradepaardje van de bezienswaardigheden is echter het openluchtmuseum van Roscheider Hof. Hier vindt u 4000 vierkante meter aan heemkundige tentoonstellingen van de wijnbouw tot de tandarts, in historische tentoonstellingengebouw en openlucht.

www.konz.eu
www.roscheiderhof.de 

zaterdag 5 april 2014

Bernkastel-Kues

Bernkastel-Kues bestaat uit twee delen: Bernkastel op de rechteroever van de Moezel en Kues op de linkeroever. Beide delen zijn verbonden met een brug. Het is een middeleeuwse stad met de romantische steegjes, de indrukwekkende vakwerkhuizen en de schilderachtige hoekjes; de stad is een echte trekpleister voor bezoekers.

Het historische marktplein in Bernkastel ademt de geest van de zelfbewuste, ondernemingslustige, zelfs stoutmoedige en trotse burgerij en straalt op indrukwekkende manier nog altijd de glans en glorie van zijn 400-jarige geschiedenis uit.
Slenter door het stadje naar het unieke 17e-eeuwse stadhuis van Bernkastel of naar het moderne wijnmuseum. Bezoek het Cusanus-Geburtshaus, waar de geleerde Nicolaas van Cusa ter wereld kwam of wandel langs de uitgestrekte oevers van de Moezel met zicht op de burchtruïne Landshut. 

Bild 3 Spitzhäuschen in BernkastelMaar de meest unieke bezienswaardigheid van Bernkastel-Kues is echter Spitzhäuschen: een 15e-eeuws huisje. Een juweeltje van burgerlijke middeleeuwse bouw- en wooncultuur met haar smalle gevel en massieve benedenverdieping. De bouwstijl van het huis is een mix van renaissance en barok. Het is tegelijkertijd ook het modelvoorbeeld van een oud wijnbouwershuis in de typische stijl van de Moezelstreek. De kelder is opgetrokken uit leisteen met een plafond van eikenhouten balken en de bovenverdiepingen zijn aan beide kanten overhangend. Op de zolder werd het wintervoer opgeslagen en waren de huisdieren ondergebracht.